Suomen Ammattitaitomaajoukkue - WorldSkills Abu Dhabi 2017

Tietoa kilpailusta

Suomen ammattitaitomaajoukkue kilpailee eri alojen MM-mitaleista Abu Dhabissa 14.–19.10.2017. Suomea edustaa kilpailussa 27 nuorta osaajaa, jotka kilpailevat 24 eri lajissa. Edustajat on valittu avoimilla karsintakilpailuilla. Kilpailun ikäraja vaihtelee lajeittain. Useimmissa lajeissa osallistujat ovat korkeintaan 22-vuotiaita. Joukkueen nuorista osa opiskelee, osa on ollut jo pidempään työelämässä. Maajoukkueeseen kuuluu kilpailijoiden lisäksi tuomareita eli eksperttejä. He, kuten kilpailijatkin, tulevat eri oppilaitoksista ympäri Suomea. Kaikkiaan mukana on 23 koulutuksenjärjestäjää.

Suomi on kilpaillut joka toinen vuosi järjestettävässä WorldSkillsissä vuodesta 1989 lähtien ja tuonut ensimmäistä kilpailua lukuun ottamatta jokaisesta kisasta kotiin mitalin tai useampia. Se kertoo suomalaisen ammattikoulutuksen ja valmennuksen hyvästä tasosta sekä nuorten kovasta motivaatiosta treenata.

Kilpailu kestää neljä päivää. Osassa lajeista keskitytään koko kilpailun ajan yhteen suureen työhön, osassa tehdään monia pieniä tehtäviä. Perinteisesti esimerkiksi hiusmuotoilijat tekevät monia töitä, kuten värjäyksiä ja kampauksia. Ravintolapalvelu- ja lähihoitaja-lajien kilpailijat käyvät kilpailualueella kukin omalla vuorollaan suorittamassa tehtävän kerrallaan, ja huonekalupuusepillä on kiinteä työpiste, jossa he työstävät samaa huonekalua neljän täyden työpäivän ajan. Yleisö pääsee seuraamaan kilpailusuorituksia läheltä, mikä tekee tapahtumasta kiinnostavan vierailijoille ja jännittävän kilpailijoille.

WorldSkills-kilpailun yhteydessä järjestetään robotiikan JuniorSkills-kilpailu. Suomesta kilpailuun osallistuvat Eemil Lähteenmäki ja Jeremiah Allred. Kilpailun yhteydessä järjestettävään Youth Forumiin osallistuvat Suomesta maajoukkueessa aiemmin Suomea edustaneet Eveliina Paananen ja Kirsi Havi.

Joukkueen aikataulu

Skills Finlandin maajoukkueleireillä joukkue hitsautuu yhteen ja saa ohjeita henkisen ja fyysisen kunnon kohottamiseen. Kukin kilpailija treenaa lisäksi ammatillisia taitoja ja kilpailutehtäviä oman valmentajan tai valmentajien sekä lajin ekspertin eli tuomarin kanssa.

SYKSY 2016–TAMMIKUU: Karsintakilpailut
HELMIKUU: Joukkue julkistetaan
HELMI–LOKAKUU: Kilpailijat valmentautuvat lajinsa tuomarin ja valmentajien kanssa
MAALIS–SYYSKUU: Kilpailijat ja tuomarit hitsautuvat joukkueeksi ja treenaavat maajoukkueleireillä:
7.2. Uusien tuomarien koulutus
16.3. Uusien tuomarien koulutus
6.4. Maajoukkueleiri ja tuomarikoulutus
8.–9.6. Maajoukkueleiri ja tuomarikoulutus
31.8. Maajoukkueleiri
22.9. Juhlallinen lähettämistilaisuus Säätytalossa ja viimeistelyleiri

LOKAKUU:
WorldSkills Abu Dhabi 14.–19.10.2017
Avajaiset 14.10.
Varsinaiset kilpailupäivät 15.–18.10.
Päättäjäiset/mitalienjako 19.10. Tilaisuudessa selviää, ketkä Suomen joukkueesta pääsevät mitalisijoille.

MARRASKUU: Juhlallinen palkitsemistilaisuus Säätytalossa ja palauteleiri 17.11.

Historiaa

Suomi osallistui WorldSkills-kilpailuun ensimmäisen kerran vuonna 1989 Birminghamissa, ja on sen jälkeen osallistunut kaikkiin WorldSkills-kilpailuihin. Vuonna 2005 Skills Finland järjesti kilpailun Helsingissä.

Skills Finland lähettää joukkueen myös ammattitaidon EM-kilpailuun EuroSkillsiin, joka järjestetään vuorovuosin MM-kilpailujen kanssa. Suomi on osallistunut EuroSkillsiin vuodesta 2008 eli heti ensimmäisestä kilpailusta alkaen.

Lisätietoja

Seuraa joukkueen matkaa WorldSkills Abu Dhabi 2017 -kilpailussa:

viestintäpäällikkö Katja Katajamäki, Skills Finland ry, puh. +358 40 732 0691, katja.katajamaki@skillsfinland.fi