Suomen Ammattitaitomaajoukkue - WorldSkills Abu Dhabi 2017

I Korthet

Sofia Sundqvist
Närvårdare / Health and Social Care

Sofia är född och uppvuxen i Lepplax, Pedersöre. Hon tycker om att hjälpa människor och hon har alltid varit intresserad av sjukvård. Sofia ser att WorldSkills är en stor utmaning och möjlighet till att få mer kunskap inom sjukvården. Hon tränar med sina tränare från Yrkesakademin. Hon var till exempel till Vasa när närvårdarna hade semifinal i Taitaja2017. Där fick Sofia gå tillsammans med domarna och titta och bedöma de tävlande. Sofia har arbetat under studietiden på vårdcenter. Hon ska få examen till våren 2017, inom social och hälsovård, närvårdare från Yrkesakademin i Österbotten.

”Man får så mycket tillbaka av patienterna när man hjälpt dem och de är så glada.”

WorldSkills Abu Dhabi 2017 och Finlands landslag

Finlands yrkeslandslag tävlar om VM-medaljer i olika grenar i Abu Dhabi 14.–19.10.2017. Finland representeras av 27 yrkesskickliga ungdomar som tävlar i 24 olika grenar. Representanterna har valts genom öppen kvaltävlingI landslaget ingår förutom tävlare också domare dvs. experter. De, såsom tävlarna, kommer från olika läroanstalter runt om i Finland. Sammanlagt deltar 24 utbildningsarrangörer i tävlingen.

Finland har tävlat i WorldSkills som arrangeras vartannat år sedan 1989 och har tagit hem en eller flera medaljer från varje tävling, med undantag av den första tävlingen. Detta är ett tecken på den höga kvaliteten på finsk yrkesutbildning och träning samt ungdomarnas hårda motivation att träna.

Tävlingen varar i fyra dagar. I en del grenar koncentrerar man sig på ett stort arbete under hela tävlingen, och i en del grenar utförs många små uppgifter. Traditionellt gör till exempel hårdesigners flera arbeten, såsom färgningar och frisyrer. Tävlarna i grenarna restaurangservice och närvårdare utför turvis en uppgift åt gången i tävlingsområdet, och möbelsnickarna har ett fast arbetsställe där de arbetar med samma möbel under fyra fulla arbetsdagar. Publiken får följa tävlingen på nära håll, vilket gör evenemanget intressant för besökarna och spännande för tävlarna.

Åldersgränsen för tävlingen varierar per gren. I de flesta grenar är deltagarna högst 22 år. En del av ungdomarna i landslaget studerar, en del har redan varit på arbetsmarknaden under en längre tid.

Landslagets tidtabell

På landslagsläger svetsas laget samman och får råd om hur de kan höja sin psykiska och fysiska kondition. Varje tävlare tränar också yrkeskunskaper och tävlingsuppdrag tillsammans med en eller flera tränare eller med en expert dvs. domare i grenen.

HÖSTEN 2016–JANUARI: kvaltävling
FEBRUARI: Laget offentliggörs
FEBRUARI–OKTOBER: Tävlarna tränar med tränare och domare i sin gren
MARS–SEPTEMBER: Tävlarna och domarna svetsas samman till ett lag och tränar på landslagslägret:
7.2 Utbildning av nya domare
16.3 Utbildning av nya domare
6.4 Landslagsläger och domarutbildning
8–9.6 Landslagsläger och domarutbildning
31.8 Landslagsläger
22.9 Festligt avsändningsevenemang i Ständerhuset och avslutande läger

OKTOBER:
WorldSkills Abu Dhabi 14–19.10.2017
Öppning 14.10
Egentliga tävlingsdagar 15–18.10.
Avslutning/medaljutdelning 19.10 I evenemanget avslöjas vem i det finska laget som får en medalj.

NOVEMBER: Festligt prisutdelningsevenemang i Ständerhuset och feedbackläger 17.11.

Historia

Finland deltog i WorldSkills-tävlingen för första gången 1989 i Birmingham och har sedan dess deltagit i alla WorldSkills-tävlingar. År 2005 arrangerade Skills Finland en tävling i Helsingfors.

Skills Finland skickar också ett lag till yrkes-EM EuroSkills som ordnas vartannat år turvis med yrkes-VM. Finland har deltagit i EuroSkills sedan 2008, dvs. genast sedan den första tävlingen.

Närmare information

Följ laget i WorldSkills Abud Dhabi 2017-tävlingen:

Yrkeslandslaget på Facebook

Bilder på landslaget i bildbanken

kommunikationschef Katja Katajamäki, Skills Finland ry, tfn +358 40 732 0691, katja.katajamaki@skillsfinland.fi